Intermediairs Ruben en Maikel: ‘Dankzij sport leer je met elkaar omgaan’

Buurtsportcoaches Ruben Buist en Maikel Rijdes werken vanwege de coronacrisis vanuit huis. En dat is best wennen als het je vak is mensen in beweging te krijgen. Ruben en Maikel werken voor het buurtsportteam Sportief Zeist. Behalve mensen in beweging krijgen, organiseren ze activiteiten en evenementen en helpen scholen, sportverenigingen, kinderdagverblijven op weg naar een actievere en dus gezondere leefstijl. Ruben en Maikel zijn ook intermediair voor ons fonds.

“Ik ben teamleider,” zegt Ruben. “Dat betekent dat er wel veel vanuit huis kan maar het is toch anders.” Dat geldt ook voor Maikel, fulltime buurtsportcoach in Zeist en De Bilt. “We doen momenteel veel voorbereidingen achter de schermen voor activiteiten en evenementen,” zegt hij. “En we ondersteunen jongerenwerkers om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren op straat niet te veel bij elkaar gaan hangen in deze periode. Ik ben eigenlijk gymdocent op een islamitische basisschool in Zeist. Behalve lesgeven, organiseer ik activiteiten en doe veel aanvragen voor het fonds.”

Intensieve samenwerking
Ruben: “We werken in verschillende gemeenten. In elke gemeente zit een team buurtsportcoaches. Ik begeleid ze en onderhoud contact met de gemeente. Maikel en ik zijn 3 jaar collega’s in Zeist waar we onder andere werken in een achterstandswijk. Doordat we daar wekelijks zijn, hebben we veel contact met de school en de kinderen.” Maikel: “We werken samen met Jeugd en Gezin, de GGD, wijkwinkels, allerlei organisaties. Zij signaleren het als een kind een steuntje in de rug kan gebruiken en geven het door aan ons. Dan stuurt de juf ons een mailtje over een kind dat graag wil sporten, of we krijgen contactgegevens van de ouders. In het begin was het best lastig maar nu is het dankzij die samenwerking heel makkelijk. Mensen weten ons te vinden.”

Sociale vaardigheden opdoen
“We vinden het heel belangrijk dat kinderen sporten,” zegt Maikel. “We weten allemaal wat sport met je doet, kennen de positieve, fysieke effecten. Maar er is ook het sociale aspect, kinderen uit verschillende culturen leren met elkaar omgaan. Kinderen krijgen vanuit huis niet altijd regels mee of worden niet gecorrigeerd, die regels leren ze op de vereniging wel.” “Het is niet alleen maar lekker sporten,” beaamt Ruben. “Kinderen doen sociale vaardigheden op, krijgen vriendjes en vriendinnetjes uit een andere cultuur of milieu. Onze kinderen doen veel aan kickboksen en voetballen, sporten waar je je echt in uit kunt leven. Dat is belangrijk als je thuis in een moeilijke situatie zit. We hebben een voetbalteam voor meisjes opgezet vanuit SV Zeist, bijna allemaal meisjes die via het fonds mee kunnen doen.”

Samen maak je het mogelijk
Het is niet altijd gemakkelijk te zorgen dat kinderen gaan sporten en dan volhouden. Maikel: “Ik ben al drie maanden bezig een meisje simpelweg naar gymles te krijgen. Je moet ze soms letterlijk bij de hand nemen, ook de ouders. Letterlijk naar de locatie lopen en ze laten zien ‘zo ver is het van huis’. Ouders hebben geen vervoer of kinderen staan er alleen voor. Dat geldt ook voor uit–wedstrijden. Je moet er samen voor zorgen dat je het mogelijk maakt.”

Laagdrempelig
Ruben en Maikel zorgen er als intermediair voor dat kinderen uit gezinnen met weinig geld, ook mee kunnen doen. “Het doen van een aanvraag bij het fonds is heel gemakkelijk,” vindt Ruben. “Ouders hoeven geen papierwinkel te overleggen. Dat is een succesfactor, je hoeft geen uitgebreide check te doen.” We zijn inmiddels zo laagdrempelig dat ouders ons appen voor een aanvraag,” lacht Maikel. “Dan komt het ook wel eens voor dat de buurvrouw ons benadert of zij ook een aanvraag kan doen. Daar moeten we wel op letten. Daarom is het goed dat het geld direct aan de vereniging uitbetaald wordt zodat we zeker weten dat het goed terecht komt. Het is fijn dat we kunnen helpen.”