Een bakkie doen met.. Sandra van Wijhe-Faase

Sandra is projectcoördinator aangepast sporten in de provincie Utrecht en heeft veel expertise binnen dit domein. Sandra, vanwaar je interesse voor aangepast sporten? “Ik ben zelf met een beperking geboren en sport zit in mijn bloed. Sport is niet voor iedereen met een beperking vanzelfsprekend, zoals dat voor mij was, maar kan ontzettend waardevol zijn, ik wil mensen dát graag laten ervaren”.

Vaak hoor ik dat je beter kan kijken naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. “Het is zo ongeveer mijn levensmotto om dat aan de mensen mee te geven, je hebt pas een beperking als je dat zelf ook zo ervaart. . Ik kan eigenlijk alles met mijn beperking en dat helpt bijvoorbeeld bij gesprekken met ouders, ze nemen vaker wat van me aan”.

Is er veel sportaanbod voor de mensen met een beperking? “De site Unieksporten.nl kan handig zijn bij de zoektocht naar een sport, maar de buurtsportcoach is hierbij onmisbaar, die zorgt voor verbinding en contact en heeft veel kennis van het lokale sportaanbod Veel mensen kunnen ook (met of zonder aanpassing) terecht bij regulier aanbod en dan heb je aan de kennis van een buurtsportcoach ook heel veel.”

Kan je een voorbeeld noemen van een succes? “Een paar jaar geleden heb ik een jongen uit het speciaal onderwijs met veel problemen via Special Heroes kunnen helpen aan freerunning, hij leefde helemaal op, ging beter presteren op school en sport nog steeds”.

Wat staat er bovenaan je bucketlist? “Ik ben meer van het leven in het nu, ik wilde altijd graag een keer zweefvliegen en dat heb ik inmiddels gedaan. Ik hoop dat ik en mijn gezin gezond blijven zodat we elke dag kunnen genieten van het leven”.

Wil je verder nog iets kwijt? “Ik wil alle buurtsportcoaches oproepen om nog meer met elkaar samen te werken en gebruik te maken van elkaars lokale netwerk zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen laten genieten van sporten en bewegen”.

#specialheroes #unieksporten #aangepastsporten