Een bakkie doen met.. Yorun van Kasteel

Yorun was full time beleidsmedewerker sport binnen de BEL combinatie gemeenten en is recent overgestapt naar een nieuwe uitdaging als beleidsmedewerker maatschappelijke ondersteuning, incl. sport bij de gemeente Veenendaal.

De gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren zijn als een van de laatste van Nederland in 2018 gestart met buurtsportcoaches, dat hebben jullie samen gedaan met Sportimpuls, hoe is die opstart verlopen? “Eigenlijk heel goed, Sportimpuls wist heel snel een flink team van sportprofessionals samen te stellen die zich binnen driekwart jaar eigenlijk alweer onmisbaar maakte binnen de gemeenten”.

Wat vind je een meerwaarde van Sportimpuls? “Het type mensen spreekt me heel erg aan, het zijn allemaal proactieve ondernemers die snel zaken kunnen regelen, flexibel zijn en resultaatgericht werken”.

Wat vind je een sterk punt van het huidige buurtsportteam? “Het is mooi dat bijna iedereen die destijds op dag 1 gestart is nog steeds actief is. Ander pluspunt is dat ze goed vindbaar en benaderbaar zijn voor alle andere lokale organisaties, het samenwerken zit echt in het dna van het team”.

Kan je een paar successen noemen? “De focus ligt onder andere op het primair onderwijs, daar wordt veel inzet geleverd met bijvoorbeeld MQ scan en Speelpleincoaches. Gemeente en schooldirecteuren zijn erg te spreken over de snelle en vakkundige services van het buurtsportteam. Ook de opzet van de verschillende soorten van seniorensport is lokaal duurzaam geborgd”.

Heb je nog een Kerstboodschap voor de lezers? “Er kan vanwege corona weinig maar bewegen kan altijd. Ik hoop dat overheid en gemeenten blijven investeren in het stimuleren van een gezonde leefstijl, er wordt naar mijn idee nog te weinig ingezet op onder andere preventie. Ga of blijf bewegen!”